San Fran

Et fald på 32 procent i developeres investeringer smager umiddelbart af hård krise. Men et nærmere kig på tallene viser et andet billede: Det er stort set kun Kinas omstilling fra udviklingsøkonomi til moden økonomi, der trækker ned. I resten af verden går det overordnet fint.

Det er Cushman & Wakefield – det globale ejendomsrådgivningsvirksomhed, som RED og DTZ i Danmark indgår i – som har opgjort developer-aktiviteter i verdens storbyer i det år, der spænder over andet halvår 2014 og første halvår af 2015. Nedgangen på 32 procent i forhold til året forinden er i de 50 byer i verden, hvor developere investerede mest.

Men blandt disse 50 byer er det stort set kun byer i Kina og den umiddelbare omegn – Japan og Taiwan – der trækker statistikken ned. Af de ti byer uden for disse lande har de otte haft fremgang. Størst er fremgangen i Seoul, som dog kun er med på listen takket være en helt usædvanligt stor enkeltinvestering på 6 mia. dollar. Af de byer, der har en nogenlunde fast plads på listen, ligger San Fransico, Sidney og London i front i henseende til vækst.

At kinesiske storbyer, trods deres tilbagegang og konkurrenternes fremgang, sidder på 38 af de 50 pladser på toplisten, siger noget om, hvor enorm udviklingen i landet var og er, og hvor tilsvarende enorm omstillingsprocessen er. Det er antagelsen, at Kina vil blive et mere normalt land, hvor byggeri og sværindustri fylder mindre og serviceerhverv og let industri mere.

Omstillingen er dog ikke mere brat, end at mange kinesiske storbyer, der for de fleste uden for landet er totalt ukendte, stadig har pænt høje vækstrater. Den store tilbagegang i absolutte tal finder man i Shanghai, Beijing, Chongqing, Guangzhou og Nanjing. Det er igen stigende for kraften i Kinas udvikling fra uland til iland, at disse byer stadig er nummer et, to, tre, fire og seks på listen.

Global developmentLondon er det eneste europæiske navn på globale liste, og kun Sankt Petersborg er tæt på den. Alle øvrige europæiske byer blegner i den globale sammenligning. Men der er fremgang i Europa også. En række byer er således kommet tilbage på lystavlen, efter af developer-projekter i en målbar skala har været helt indstillet. Det gælder for eksempel Paris, Barcelona, Lissabon, Lyon og Glasgow.

København kommer efter en vækst på 36 procent ind på en 17. plads over de europæiske byer, hvor developere investerer mest. Det er lige over Hamborg, Stuttgart og Manchester, men det er langt under Göteborg og Stockholm.